Nederlandsekop
Dutch French

Historiek

Projecten voor Afrika werd op 24 juni 1999 opgericht, na een reis naar Senegal, waar duidelijk werd dat met weinig geld veel bereikt kon worden om het leven van de lokale bevolking te verbeteren.  Vooral de afgelegen dorpen in Senegal hebben het nog steeds zwaar te verduren.
De opzet van de vzw was om op een efficiënte manier, en vooral op lange termijn, hulp te kunnen bieden.  Om hierin te slagen werd er gezocht naar een lokale projectverantwoordelijke die ter plaatse de projecten zou kunnen opvolgen, in contact stond met de lokale bevolking en even gedreven was om de situatie te verbeteren.  Pape Ndiaye bleek hiervoor de perfecte persoon te zijn en na al die jaren zet hij zich nog steeds elke dag in voor Projecten voor Afrika.


Het eerste project dat werd opgezet was een Case de Santé, een soort van veldhospitaal.  Er werden voldoende fondsen verzameld om een gebouw op te zetten, materiaal aan te kopen en een lokale dokter te kunnen aanwerven op lange termijn.  Voor alles werd beroep gedaan op lokale werkmannen en lokaal materiaal.  Dankzij de Case de Santé kan er nu een eerste medische hulp gegeven worden aan de plaatselijke bevolking.


Daarna werd er gedacht aan opleiding en werd er geld ingezameld om een eerste, daarna een tweede en zelfs een derde klaslokaal te bouwen voor de jonge kinderen.  Cruciaal hierbij is fondsen te kunnen blijven verzamelen om alle leerkrachten op lange termijn werk te kunnen verzekeren.

Verder werden er nog talrijke projecten gedaan om de levenskwaliteit van de lokale bevolking te verbeteren. Deze projecten vragen een continue investering, jaar na jaar.  Hiervoor worden de bestaande fondsen aangewend die gedoneerd worden door leden die al jaren begaan zijn met de vzw.


Toch wil Projecten voor Afrika uitbreiden, nog meer hulp bieden, meer projecten opzetten.  Daarom werd er besloten om een nieuwe wind te laten waaien doorheen de organisatie, de vzw uit te breiden en alles in een nieuw jasje te steken. Zo komt er nu een Franstalige vleugel, onder de naam Projets pour l’Afrique. Daardoor kunnen ook in Franstalig België fondsen worden verzameld. Daarnaast zal er worden samengewerkt met een lokale organisatie, Pensées d’Ailleurs genaamd, om de projecten nog beter te kunnen beheren en af te stemmen op de lokale behoeftes.  De basis en de filosofie van Projecten voor Afrika blijft voortbestaan, alleen de drang om nog meer hulp te kunnen bieden is groter geworden.
Belangrijk hierbij te weten is dat de vzw nog steeds een minimum aan administratieve kosten hanteert (maximum 2% van het totale budget) om er een maximum aan hulp te kunnen uithalen, en dat Projecten voor Afrika een vzw is die door zijn jarenlange bestaan en bewezen doeltreffendheid, fiscale attesten kan uitgeven aan zijn leden en sponsors.


Wij zijn klaar voor een nieuwe episode van dit boeiende avontuur! En u?

Copyright © 2017. All Rights Reserved.